En hemsida, eller webbplats, kan bäst beskrivas som en plats (eller sida) på webben bestående av information som upplyser läsaren om innehållet i den specifika sidan.
Ovan nämnda innehåll (content) kan i sin tur vara allt från instruerande eller säljande till faktabaserad eller rent informativ. Det viktigaste är att innehållet speglar verksamheten och beskriver sidans innehåll, oavsett om det är tjänster, produkter eller ren fakta/information om ett specifikt ämnesområde.
Anledningar att skapa en hemsida
Att skapa en responsiv och informativ hemsida förknippas ofta med professionalitet. Du sänder signaler om att verksamheten är seriös, i synnerhet om du lägger lite tid på att skapa välformulerat och relevant content.
Det finns studieresultat som visar att omkring 80% av landets konsumenter gör noggrann research för att jämföra olika tjänster och priser med varandra.
Utöver detta använder omkring 97% av alla "surfare" internet för att söka reda på såväl lokala som regionala företag och butiker. Saknar du då en hemsida missar du med all sannolikhet ett antal potentiella kunder.
Sist, men absolut inte minst viktigt, är din så kallade "brand marketing". Att kommunicera verksamhetens värderingar, tjänster och produkter till besökare på nätet kräver dock att du har viss kunskap om SEO, även om det ibland finns så kallade insticksprogram som kan hjälpa till med detta.
Så här kommer du igång
Välj ett paket som uppfyller dina behov och registrera därefter ett lämpligt domännamn. Påbörja din prova-på-period (om detta erbjuds) och passa på att testa allt: lägga till, ta bort, redigera, justera och stuva om.
Förhandsgranska i olika enheter och färdigställ sidan. Glöm inte bort att spara regelbundet och att utgå ifrån mobiltelefonens vy - det är i den nästan allt surfande sker. Sedan återstår bara publicering!
Att tänka på
Att välja en webbhost (värd) kan kännas svårt och tidskrävande. Det finns dock ett par saker du bör fokusera på för att få en så positiv upplevelse som möjligt:
- Försök hitta ett webbhotell som erbjuder flexibla lösningar vad gäller struktur, layout och betalningslösningar. Det bästa är om det inte kräver några förkunskaper i kodning eller grafisk design.
- Sidan bör vara lätt att redigera tills dess att du är nöjd, så testa gärna så många mallar som möjligt.
- Kom ihåg att kontrollera så att text, bild och layout ser bra ut i olika enheter, i synnerhet i mobilen.
Olika typer av hemsideprogram
Ett hemsideprogram kan beskrivas som ett verktyg som möjliggör design/bygge av en webbplats. Du behöver inte skriva in eller redigera någon specifik kod, då du skriver in "vanligt text" och lägger in "vanliga" bilder, dokument och andra features genom att klicka, dra, infoga och så vidare.
Detsamma gäller för rubriker, videor, kontaktformulär och knappar mm. När det är gjort och allt är på plats, bör det finnas en funktion som gör det möjligt att förhandsgranska sidan. Det bästa är om du kan förhandsgranska hur webbplatsen kommer att se ut i flera olika enheter.
Att tänka på
- Välj en mall som ger en tydlig övergripande bild om hur din webbplats kommer att se ut design- och innehållsmässigt.
- Drag, släpp, bifoga, klipp och klistra det med hjälp av förbyggda funktioner som bidrar till användarvänlighet och enkelhet.
- Försök hitta ett webbhotell med stor lagringskapacitet och hög bandbredd.
- Progammets e-postfunktioner bör omfatta hantering av och filter, spam-skydd, vidarebefodran samt autosvar för inkommande e-post
Exempel på bra funktioner att titta efter
-
Spam- och skräppostfiltrering
-
Kryptering genom SSL
-
Möjlighet att säkerhetskopiera hemsidan
-
Möjlighet att få fram statistik och rapporter
-
Medlemssidor som kräver inloggning
Utöver dessa funktioner kan du även få erbjudande om ett antal gratisfunktioner, såsom en prova-på-period (vanligtvis 14 dagar), gratis domän i samband med kontoregistrering (vanligtvis första året), Google Ads-bonus samt SSL-certifikat.
Vi rekommenderar att ni läser skapa hemsida av Marcus Lindblad.